ASAP COCKTAIL #03

Bilo nam je izuzetno zadovoljstvo i čast da ugostimo brojne prijatelje, saradnike i partnere na tradicionalnom junskom koktelu Asocijacije srpskih arhitektonskih praksi u inspirativnom prostoru FABRIKA .

Predsednik Upravnog odbora Vladimir Đorić je svoje obraćanje počeo citiranjem misli Sir Norman Foster. Foster smatra kako je arhitektura suviše važna da bi pripadala samo arhitektama. I zaista, arhitektura je izraz složenih odnosa u društvu, kulturi, državi, ekonomiji, politici, čak i geopolitici. Transformacija arhitekture kao zanimanja u zadnjih 20 godina je takva, da nijedna druga profesija nema tu vrstu izazova. Polazeći upravo od takvih potreba, mi smo kao organizacija shvatili da u odgovorima na tu složenost moramo tražiti pomoć i saradnju sa drugim profesijama. Takođe, da naš odnos prema društvu i naša strategija moraju biti celoviti, skoro holistički.

 

Đorić je govorio o našem strateškom opredeljenju da ne čekamo i ne kritikujemo stanje. Izarzio je uverenje da Asocijacija mora da kreira stvarnost, da popuni rupe izazvane nedostatkom ili nedelovanjem institucija. Takođe, da u nedostatku legislativnih formi ponudimo svoja rešenja i odgovore na teme od značaja za arhitektonsku zajednicu. Osvrnuo se na nedavno započetu nacionalnu kampanju za promociju “Plana rada na projektima unutrašnje arhitekture”, sa ambicijom da se značaj i uticaj ovih standarda ne završi na ASAP zajednici već na čitavom tržištu.

 

Takođe, govrio je o doprinosu koji je ASAP dao nedavno održanom 1. Nacionalnom  arhitektonskom forumu, između ostalog i kroz zaključke panela u kojima je između ostalog apostrofirana i potreba za regulisanjem konkursnih politika u našoj zemlji i nameri ASAP da napravi praktični vodič sa smernicama, modelima, rečnikom pojmova, fazama i akterima u sprovođenju arhitektonskih konkursa kako za javnu upravu, tako i za privatne investitore.

 

Izvršni menadzer Igor Marsenić je u svom obraćanju referirao na podatke iz ankete ASAP EKOSISTEM 2023 iz kog se potpuno jasno vidi ranjivost arhitektonskog preduzetništva na društvene izazove. Arhitektonsko preduzetništvo izuzetno mlada privredna grana, kojem je potrebno puno brige i podrške kako bi ono moglo da da svoj puni doprinos srpskom društvu. Kako bi arhitektonski preduzetnici mogli da rade više, zapošljavaju više ljudi, da uplaćuju više poreza i doprinosa u budzet, kako bi naša stvarnost i budućnost bila održivija.

 

Na nedavno održanoj Skupštini organizacije smo izmenama Statuta stvorili preduslove za formiranje Saveta ASAP. I zato nam je bilo zadovoljstvo da smo bili u prilici da na Koktelu#03 objavimo da su članovi Saveta postale osobe koje su poznate ASAP zajednici – prof. dr. Ljiljana Blagojević, arhitektkinja i advokat Dušan Stojković. Sa Ljiljanom i Dušanom smo unazad kao organizacija već sarađivali, sa njima svakako delimo vrednosti i viziju u vezi značaja i mesta koje pripada arhitekturi u našem društvu. Ovom prilikom zvanicama se obratio Dušan Stojković.

 

Želimo da se zahvalimo svima koji su svojim prisustvom uveličali ovo veče.

FAQ