ASAP INTRO #14 – ZRENJANIN

ASAP INTRO #14 meet-up imao je za nas poseban značaj jer smo po prvi put organizovali događaj u Zrenjaninu. To ne bi bilo moguće bez podrške lokalne arhitektonske zajednice, prvenstveno Društva arhitekata Zrenjanina.

Verujemo da ćemo do kraja godine predstaviti naše izdanje “Plan rada na projektima unutrašnje arhitekture” u mnogim gradovima u Republici Srbiji. Važno nam je da čujemo iskustvo iz prakse i mišljenje kolega. Želimo da tekst dokumenta unapređujemo i dalje.

 

Marko Korošec iz Remorker Architects kao jedan od autora, podelio je sa prisutnima iskustva vezana za oblikovanje i pisanje jednog ovako kompleksnog dokumenta. Posebno se osvrnuo na pojmovnik koji se nalazi na kraju izdanja.

 

Izuzetno su nam značila iskustva naših kolega i članova Asocijacije, Milice Kovač iz ARCHI BOX i Srđana Aćina iz INDESIGN, koji su govorili o iskustvima iz svoje lične arhitektonske prakse u Zrenjaninu. Stevan Šušak je podelio svoja iskustva na radu na velikim projektima u inostranstvu i koliko je važno postojanja jasno koncipiranih standarda i procedura.

 

Razvila se i živa diskusija vezano za pojmovnik. Tome je doprineo angažman Milice Kovač i Stevana Šuška ispred DAZ na pisanju komentara i izradu pojmovnika za potrebe novog GUP Zrenjanina. Smatramo da su zaista uradili neverovatan posao. Nadamo se da njihova iskustva i znanja mogu biti implementirana i u drugim zajednicama.

 

U Srbiji ima puno ljudi koji u svojoj svakodnevnoj praksi daju pun doprinos svojim zajednicama. Oni se uglavnom i nažalost međusobno ne poznaju. Nacionalnu kampanju na promociji “Plan rada na projektima unutrašnje arhitekture” smo i započeli kako platformu za dijalog i povezibanje velikog broju naših kolega širom Srbije. Verujemo da nas vežu zajednički izazovi i da je važno da ih zajednički opišemo kako bi govorili istim jezikom i bili u mogućnosti da artikulisano zastupamo interese arhitektonskih preduzetnika u svakom gradu u Srbiji.

FAQ