ASAP TALKS #11 | “INVESTITORI I ARHITEKTURA – Stvarnost i Predrasude”

„INVESTITORI I ARHITEKTURA – Stvarnost i Predrasude“:

ASAP TALKS #11

Verujemo da je ASAP TALKS #11 ispunio očekivanja mnogobrojne publike koja je do zadnjeg mesta ispunila Startit centar Beograd.

Naši gosti Ljiljana Blagojević, ‌Bojan Zabukovec i Nebojša Nebošanović obavljali su ili i dalje obavljaju odgovorne pozicije kako u javnom, tako i u privatnom sektoru. Okušali su se kao vlasnici, saradnici, konsultanti, teoretičari. Oni vode firme, timove i projekte, kreiraju i prodaju. Iznad svega, nesebično sa drugima dele svoja znanja i uverenja.

Nesvakidašnje karijere naših gostiju simbolična su slika našeg društva i svih društveno-ekonomskih transformacija kroz koje je ono prošlo tokom zadnje tri decenije.

Odnos kapitala i kreativnih usluga

Od govornika smo mogli čuti o specifičnostima razvoja privatnih arhitektonskih praksi i razvoju ove industrije. Takođe i o brojnim ekonomskim usponima i padovima, kao i o tom kako su krize uticale na arhitektonsko preduzetništvo, tržište nekretnina i kapitala.

Iscrpno su govorili o specifičnostima sadašnjeg trenutka na tržištu kapitala i kreativnih usluga i njihovoj međusobnoj uslovljenosti. O neodrživosti i štetnosti dalje upotrebe termina “investitorska arhitektura”. Takođe su govorili o neophodnosti stalnog podizanja profesionalnih kompetencija arhitektonske zajednice.

Potreba za javnim politikama i transformacijom

Kroz pitanja iz publike i dalju diskusiju koju su ova pitanja izazvala, nametnula se kao tema potreba za artikulacijom potreba i interesa arhitektonske profesije. Diskutanti su govorili o stvaranju jasnih javnih politika i kontinuiranom zagovaranju istih u javnom prostoru i životu.

Zajednički ciljevi 

Bez obzira na različite profesionalne pozicije, iskustvo ili društveni uticaj, mi svi zajedno činimo jednu zajednicu u srpskom društvu koje se i dalje razvija. Nameće se kao neophodnost dalja transformacija institucija i zakonskog okvira. Samo na taj način može biti osiguran dalji razvoj. Smatramo da moramo biti deo tih promena sa jasno definisanim ciljevima i spremnošću na veću odgovornost prema društvu.

Preporučujemo vam da pogledate kompletan snimak na našem YT kanalu.

LINK YOUTUBE

Posebna zahvalnost dr Ljiljani Blagojević

U ime ‌ASAP posebno se zahvaljujemo dr Ljiljani Blagojević koja je i pored virusne prehlade i visoke temperature smogla snage da se uključi i aktivno diskutuje putem video linka. Želimo joj brzo ozdravljenje.

FAQ