ASAP INTRO #12 – PLAN RADA NA PROJEKTIMA UNUTRAŠNJE ARHITEKTURE

Asocijacija srpskih arhitektonskih praksi je u prepunom prostoru „PROSTOR“ u Petrovaradinu započela nacionalnu kampanju na promociji svog prvog stručnog priručnika “Plan rada na projektima unutrašnje arhitekture”.

Misija udruženja je snaženje kompetentnosti naših članica i smatramo da je jedan od važnih alata u njenom ostvarenju i standardizacija radnih procesa, kao i usluga koje pružamo.

Na dokumentu se radilo skoro godinu dana i posebno se ponosimo rečnikom termina na kojem se najduže radilo. Smatramo da je suštinskog značaja da postoji konsenzus oko terminološkog izražavanja i definisanja šta tačno koji termin označava. Želimo da profesija govori jedinstvenim i jednostavnim jezikom.

Zato su nam bili izuzetno važni komentari i iskustva koje su sa nama podelili naši gosti Aleksandrar Osei-Lartey iz Synthesis Quatro kao i prof.dr. Jelena Atanacković Jeličić.

Kao jedan od prvih arhitektonskih preduzetnika Aleksandrar Osei-Lartey  je govorio o svojim počecima i u kojoj meri se promenilo tržište arhitektonskih usluga u zadnje 2 decenije koliko je Sintezis Quatro deluje. Govorio je o svojim poslovnim iskustvima u radu na Bliskom Istoku, značaju standarda i definisanih procesa rada, ali i o tome koliko bi mu značilo na početku karijere da je imao pristup jednom ovakvom dokumentu.

Posebno su nam značile pohvale od Jelena koje smo dobili za naš dokument ali i za sve komentare koji su se odnosili na mogućnosti njegove upotrebe u obrazovnom procesu. Delimo njeno uverenje da se mora uspostaviti neposrednija saradnja između akademije i prakse, te da samo u našoj sinergiji možemo trasirati dinamičan razvoj arhitektonske scene u Srbiji, kao preduslov za njeno repozicioniranje u regionalnom kontestu. Iz tog razloga smo sa velikom zahvalnošću prihvatili predlog da predstavimo “Plan rada na projektima unutrašnje arhitekture” početkom jesenjeg semestra na FTN.

Iako i sama jedan od autora dokumenta i po prvi put moderator, Jelena Mitov iz firme Modelart Arhitekti se veoma dobro snašla u ovoj ulozi i uz podršku ‌Marka Korošeac iz Remorker Architects, takođe ko-autora, održavali su dinamiku razgovora. Bilo je mnoštvo pitanja i komentara upućenih iz publike govornicima. Verovatno da je panel mogao da traje još dugo, ali smo ga ipak posle skoro dva sata priveli kraju. Zadovoljni smo pozitivnim reakcijama, čime je potvrđeno naše uverenje da je ovakav dokument odavno bio neophodana stručnoj i profesionalnoj javnosti u Republici Srbiji.

ASAP zajednica stalno raste i veoma brzo smo ponovo u Novom Sadu!

FAQ