ASAP komentari Nacrta zakona o autorskim i srodnim pravima

Na nedavno održanom ASAP TALKS #07 kroz prezentacije i izlaganja naših gostiju iz Gi Group konstantno se provlačila reč ODGOVORNOST. Verujemo da slučajnosti ne postoje i da smo zahvaljujći našim gostima mogli da razumemo da dalji razvoj naše profesije zavisi isključivo od toga koliko više odgovornosti želimo da preuzmemo. Kako pojedinačno, tako i kroz zajednicu arhitektonskih firmi okupljenih u ASAP-u.

 

Zbog toga je naša ASAP – Asocijacija srpskih arhitektonskih praksi uzela učešća u javnoj raspravi vezanoj za izmene Zakona o autorskim i srodnim pravima.

 

Naša radna grupa koja se bavi strateškim dokumentima i javnim politikama poslala je dopis sa našim komentarima i predlozima izmena Ministarstvu privrede koje je pokretač inicijative za izmenu Zakona.

 

Bez obzira na načelnu podršku svakom delu nastalom kao proizvod intelektualnog i kreativnog delovanja, smatrali smo da je važno da se reč ARHITEKTURA po prvi put i formalno nađe u tekstu Zakona, kao i da se objasne i definišu specifičnosti delovanja naše struke.

 

Pogotovo nam je bilo važno da dodatno ojačamo zaštitu dela intelektualne svojine iz oblasti arhitekture, i da naša struka i njen intelektualni rad bude prepoznat kao posebna celina, kao što je slučaj sa drugim oblastima kretativnog delovanja i stvaranja.

 

Zbog značaja koji Zakon o autorskim i srodnim pravima ima za našu profesiju, delimo sa vama dokument sa komentarima i predlozima izmena Zakona koji je dostavila ASAP.

 

Nastavićemo da kontinuirano pratimo sve otvorene zakonodavne procedure i da svoijim predlozima i komentarima damo doprinos javnoj raspravi i time dobijemo kvalitetnija zakonska rešenja.

 

FAQ