ASAP TALKS #12: ARHITEKTURA I NASLEĐE, budućnost arhitektonskog nasleđa, izazovi i prakse

Izazovi urbanizacije u Srbiji

Naša zemlja i naši gradovi se menjaju brzinom koja nije viđena od tridesetih godina prošlog veka. Nestaju predeli, gradski blokovi i kuće koje su deo naših zajedničkih sećanja.

Dočekali smo trenutni građevinski bum sa slabim institucijama i nejasnim procedurama sa puno „sivih“ zona. Ovo je omogućilo donosiocima odluka i investitorima ogromnu moć da odlučuju u skladu sa svojim interesima.

Građanske inicijative za zaštitu, medijska nepravda i društvene mreže

Ovakav disbalans je stvorio s druge strane pojavu mnoštva građanskih inicijativa u svim sredinama u Srbiji, koje žele da zaštite svoje zajednice od degradacije često nerazumnom gradnjom. Njihovo formiranje i uticaj na društvene procese omogućava Ustav kroz zagarantovanu slobodu samoorganizovanja. Vidljivost im pruža postojanje društvenih platformi koje njihove aktivnosti brzo učine viralnim.

Sveukupno, uspeli smo da stvorimo uslove za „savršenu oluju“ društvenih sukoba. Njih mainstream media uglavnom ne prate ili selektivno izveštavaju, dok se akcije građanskih udruženja brzo šire društvenim mrežama.

U skladu sa misijom naše ASAP da budemo platforma za dijalog u srpskom društvu i arhitektonskoj struci, naši gosti na ASAP TALKS #12 su bili Marko Gavrilović, Marko Stojčić i Olivera Vučković

Borba za očuvanje kulturne baštine

Od Marka Gavrilovića smo mogli da čujemo o borbi inicijative Sačuvajmo Dom JNA iz Šapca za očuvanje tog modernističkog objekta. Govorio je od kolikog je značaja pored sprovođenja akcija i kampanja, poznavanje procedura i pravovremeno reagovanje stručno pripremljenim aktima i podnescima.

Otvoreno se govorilo o Sajmu, Slaviji, Krunskom Vencu, „parižankama,“ skidanju prethodne zaštite, rušenju kuća preko noći, politici i politikanstvu u skoro dvočasovnom razgovoru koji je vodio naš Danilo Dangubić.

Sumirajući iskustva koja su sa nama podelili naši gosti, potpuno je jasno da naizgled suprostavljeni akteri u polju političke i investicione moći su konzistentni u svom delovanju. Nažalost, naša profesionalna javnost je uglavnom apatična bez jasno artikulisanih interesa.

Bez angažmana: propuštena šansa za kritička pitanja i diskusiju o kontroverzama

Zato nam je žao zbog malog odziva zajednice za ovaj meet-up. Smatramo da arhitektonska struka nije iskoristila ovu priliku i prisustvo naših gostiju da im u otvorenom razgovoru postavi pitanja o mnogim kontroverzama koje postoje u vezi delovanja institucija koje predstavljaju. Samo na taj način bi se moglo doprineti daljoj artikulaciji interesa profesije.

Zahvaljujemo se gospođi Vučković i gospodi Stojčiću i Gavriloviću što su prihvatili da učestvuju u ovoj javnoj debati i time doprinesu boljem razumevanju uloge i uticaja njihovih institucija i organizacija na stvaranje zajedničkog dobra i nasleđa.

Preporučujemo vam da pogledate ceo događaj na našem YouTube kanalu.

FAQ