ASAP INTRO #13

ASAP INTRO #13 okupio je veliki broj naših firmi članica iz Novog Sada, Beograda i Subotice. Svi oni su pored utakmice Srbija- Slovenija i tropskih temperatura, ipak došli i ispunili Prostor u Petrovaradinu. Okupila ih je želja da čuju iskustva drugih kolega u vezi apliciranja na pozive za razvoj poslovanja. Takođe i da čuju savete ekspertkinje Ljiljane Marković kako da unaprede poslovanje svojih firmi.

 

Svima je bilo izuzetno značajno iskustvo koje se prisutnim članovima ASAP zajednice podelila Marija Simović iz ARIS. Aris je prošle godine dobio značajna sredstava iz EU+ fonda za unapređenje poslovanja. Bilo je značajno što smo imali priliku da od Marije čujemo koliko je različitih parametara bilo potrebno ispuniti i excell tabela popuniti kako bi mogli aplicirati. Ipak, od presudne važnosti je da firme imaju jasnu sliku i strategiju razvoja u sledećih 5 godina. To je verovatno jedan od najvažnijih kriterijuma koje morate zadovoljiti kako bi ste dobili grant. U periodu dok su se sprovodile aktivnosti definisane aplikacijom bilo puno izazova. Ipak, Marija Simović smatra da je grant koji su dobili bio koristan. Zahvaljujući tim sredstvima podigli su performanse svoje firme što im je omogućilo dalji razvoja poslovanja.

 

Dotakli smo se i mnogih drugih tema i zaključili kako nam nedostaje finansijska pismenost. Pričalo se i o bankama i kreditima, kreditnom rejtingu i bonitetu, lizingu i verujemo da će ovo biti teme nekih od naših budućih meet-up.

 

Kao rezultat prvog meet-up na temu “Mogući izvori finansiranja” imamo jednu firmu članicu koja je aplicirala za sredstva kod RAS i jednu firmu koja je podigla bankarski kredit za podršku poslovanju. Nadamo se da će i ovaj meet-up doneti konkretne rezultate.

 

Nastavićemo da se kontinuirano bavimo podizanjem finansijske pismenosti naših članica i “Mogući izvori finansiranja” #03 organizovaćemo u Nišu na početku jesenje sezone ASAP događaja.

FAQ